Ajankohtaista
CE

» 5.1 -järjestelmä jalkalistaan

Jussi Tikka Blogi 2.8.2015
 

Ostimme vaimon kanssa rivitalo-osakkeen, jota päätimme remontoida. Remontin edetessä tuli mieleen, että olisipa siisti homma saada kaiutinpiuhat piiloon. Nettiä selatessa tuli kaikennäköisiä johtokouruviritelmiä vastaan. Jonain päivänä sain "ahaa" -elämyksen: mitä jos johdotuksen rakentaisikin jalkalistaan? Pikainen googlaus, eikä mitään tietoa (???). Eikö muka kukaan ole koskaan rakentanut kaiutinjärjestelmän johdotusta + liittimiä jalkalistaan? Kaippa joku on, mutta en siitä ainakaan tietoa löytänyt. Nykyäänhän on olemassa vaikka minkälaisia langattomia järjestelmiä, mutta tällä hetkellä ei ole varaa uusia laitteistoa.

Ideaa tuli pyöriteltyä tovi ja pähkäröin, että tarvitsen liittimet pelkille etu- ja takakaiuttimille. Keskikaiuttimen ja subbarin johdot voi vetää suoraan vahvistimeen, kun ovat muutenkin keskellä tai sen tuntumassa. Mihin jalkalistaan ko. järjestelmän voi sitten yleensäkään rakentaa? Päädyin Bauhausista löytyneeseen "Maler DK1 MDF" -listaan, jossa tuntui olevan mukavasti tilaa ja hieman koristeellisuuttakin mukana: http://www.bauhaus.fi/jalkalista-maler-dk1-mdf-koriste-valkoinen-16-x-65-x-2750-mm.html

Seuraavaksi oli pähkäilyssä johto. Millä vahvuudella? Yleisesti suositellaan kaiutinjohdotuksissa 2,5mm² pinta-alaa. Etukäteisvisiossa tuli heti mieleen, että moinen nippu ei tuonkaan jalkalistan sisään mahdu.

Tähän väliin voisi lisätä, että työkaveri esitti hienon kysymyksen: "mitäpä jos aiot vaihtaa järjestystä? (terkut vaan Janille)" Tuotapa tulikin pähkäiltyä taas ja päätin rakentaa järjestelmän, joka toimii kaksisuuntaisesti, eli vaikka vaihtaa järjestystä, niin homma toimii. Lisää kaiutinpiuhaa siis.

No, päädyin johdinpinta-alaan 1,5mm². Miksi? Vaikka suositellaan vähintään 2,5mm² johtoa? No minäpä kerron; ensinnäkin, 2,5mm² piuha ei olisi tuonne listan alle varmaankaan edes mahtunut kaksisuuntaisessa järjestelmässä. Toiseksi, on kyseenalaista, miten paljon tämän kokoluokan projektissa kaapelin johdinpinta-ala lopulta vaikuttaa audiosignaaliin (impedanssilla tuskin on merkitystä näin lyhyillä vedoilla ja olohuoneessa kuunneltavilla äänenpaineilla <-- pieni lisäys kun hifi-kaverit rupesivat aukomaan :D) . 2,5mm² Varmasti riittää, mutta myös 1,5mm² kuljettaa audiota varsin kelvollisesti. Tässä pienemmässä pinta-alassa ja tässä tilassa kärsii luultavasti vain aivan alimmat bassotaajuudet aallonpituuksista johtuen (< 50Hz). Jos 5.1 -järjestelmässä jaetaan tonttia siten, että subbarille low pass filter johonkin alueelle 50-150Hz ja siitä ylöspäin tontti (high pass) muille. Ahaa, en tarvitsekaan paksua kaapelia! :) Bravissimo! Voilá!  Subbarille voi vetää sitten erikseen vaikka 6mm² piuhan.

 

Kuva 1. Prototyyppi. Otin kappaleen listaa mukaan ja marssin SP-Elektroniikkaan (http://www.spelektroniikka.fi/). Myyjäjantterille selvitin tilanteen ja katseli vähän ihmeissään. Olin jo aiemmin mietiskellyt listaan vaikka mitä; Speakoneja, XLR:ää, naarasmonoplugia jne. Jopa jousiliittimiä. Pieni kutina oli, että jotkut pienet naparuuvit lienee kuitenkin tässä tapauksessa paras ratkaisu. 
Katseltiin myyjän kanssa kaikennäköisiä vaihtoehtoja. Aika kauan pyöriteltiin HiFi -naparuuveja (jes, kultaa!), mutta yhteissumman noustessa yli 130 €:n hylkäsin ne. Onneksi on olemassa näitä kaiutinrakennukseen tarkoitettuja kaiutinterminaaleja. Perusmalli (jousi) näytti ja tuntui jotenkin "isolta" ja kömpelöltä. Onneksi vierestä löytyi laatikko tällaisia "halppis" -terminaaleja. Kaksiparinen muistaakseni maksoi 0,50 €/kpl ja neliparinen 0,70€/kpl. Yhteensä liittimille tuli hintaa noin kuusi euroa. 
 No, sitten vain tuumasta toimeen! Työkalut esille ja hommiin.
 Ihan alkajaisiksi päätin maalata terminaalit. Valkoinen näyttänee paremmalta valkoisessa jalkalistassa kuin musta. 
 Reikää jalkalistaan. 
 Johdotuksen läpikäyntiä / hahmottelua.
 Ensimmäinen paikka kaiuttimelle valmis! Ei hullumpi?
 Piuhaa ristiin rastiin.
 Juottelua.
 Ensimmäiset lähdöt valmiina.

 

 Ensimmäisellä seinällä liittimet paikallaan, yllättävän huomaamattomat lopulta. Pölynimurin suulakekin kulkee sopivasti alta liittimiä koskettamatta.
 Ammattitason telineet. 

 

Vaikka otti aikaa, niin täytyy kyllä sanoa, että olen lopputulokseen tyytyväinen. Ei varmasti tule ihan heti vastaan samanmoista systeemiä. ;) Kandee kokeilla. Tulevaisuus näyttää, miten homma toimii.